BULGARIAN, български – Действие за Свобода на Семето и Храната: 2-16 октомври 2013 г.

За да активирате субтитрите, моля кликнете върху полето “captions” (“надписи”) отдясно на бара за видео-контрол.

Video translation kindly provided by Tezcan Mert

___________________________________________________________________________________________________

Seed & Food Freedom Texts – see sections below – Translated texts to be added shortly – Повече преведени текстове ще бъдат добавени скоро

  1. Писмо от Вандана Шива
  2. Fortnight of Action – How to Participate: http://seedfreedom.in/fortnight-of-action-2013-how-to-participate/
  3. Real Food Heroes: http://seedfreedom.in/real-food-heroes/
  4. Seed Freedom Map instructions: http://seedfreedom.in/seed-freedom-map/
  5. Act for Seed & Food Freedom Graphics: English

___________________________________________________________________________________________________
1. Писмо от Вандана Шива
http://seedfreedom.in/fortnight-of-actions-letter-from-vandana-shiva

Две седмици за действие за свободата на семената и храните, 2 Октомври- 16 Октомври

Драги любители на свободата и алтернативния живот,

Време е да съберем и концентрираме енергията си и да освободим семената и храната си от отровните, ненаситни и погубващи лапи на глобалните корпорации като Монсанто. Със законите, които пишат те ограбват правото ни на демокрация, семената и храната ни, здравето и поминака ни, културата и живота ни. Трябва да се избавим от чувството на безсилие, което се стремят да ни внушат и да спрем да вярваме, че те са мощни, а ние слаби, за да променим нещата. Ние можем да ги променим, стига само да обединим силата и енергията си. Ние трябва да станем промяната, която искаме да видим.

Приканвам ви да дадете воля на вашите творчески енергии по време на Двете седмици за действие за Свободата на Семената и Храните, 2 Октомври- 16 Октомври.

2 Октомври е рождената дата на Ганди. Ганди ни остави наследството на „Swaraj”- самостоятелно организирана свобода и „Satyagraha”- силата на истината. Нека да честваме 2 Октомври като световния ден на „Seed Satygraha”. Нека защитим свободата на семената и храната ни, като разобличим всеки регионален закон, написан от корпорациите с цел подкопаване на тази свобода чрез осъждане на разнообразието, запазването и обмена на семена, иновативните идеи и правата на производителите, създавайки нелегитимни монополи за семена чрез патенти и привилигироване на еднообразието и монокултурите.

Веднъж запознали се с неетичните и брутални закони за поробване на семената, нека спрем да им се подчиняваме! Те застрашават живота на Земята, нашия живот и живота на нашите деца. Ганди ни напомняше преди 100 години, че „Робството ще съществува до тогава, до когато суеверието ни кара да се подчиняваме на несправедливи закони”. Нашата мечта е всяко семе, всяка пчела, всяка пеперуда, всеки червей, всеки човек и всяко дете свободно да  живеят в здраве и благосъстояние, като се развиват индивидуално и съвместно, неподвластни на манипулация и контрол, глад и болести. Ние не трябва да си позволяваме да бъдем подвластни на внушението, че законите на Монсанто трябва да бъдат спазвани. В името на Земните закони, на свободното развитие, в името на закона за справедливостта, наше екологично и етично задължение е да въстанем срещу законите на Монсанто. И докато устояваме да не сътрудничим с разрушителните закони на диктаторите на семената, нека да празнуваме Свободата на Семената и  Храната, като следваме Закона на Семето. Нека създадем Градини на Надеждата- храмове на зърното и нови зони за посев, освободени от патенти и ГМО.

На 12 Октомври ще направим самоорганизиран масов поход против Монсанто в целия свят, както направихме на 25 Май.

16 Октомври е световният ден на храната. Монсанто и други биотехнологични гиганти бяха достатъчно глупави и арогантни да си самовръчат наградата The World Food Prize, която спонсорират през този ден. Но нека вместо това да наградим с реално заслужени награди тези герои от нашите общности, които ни снабдяват с реална и здравословна храна. Според Организацията по прехрана и земеделие, 72% от храната, която хората ядат идва от малките стопанства и градини. Ние можем да превърнем тези 72% в 100%, като спасим Семената на Свободата и посеем навсякъде Градини на Надеждата. Индустриалното земеделие, прилагано от корпорациите е разрушило 75% от биоразнообразието на планетата, довеждайки до глад и болести. 1 млрд. са гладни, 2 млрд. страдат от заболявания, свързани с храните. Това не е хранителна система, която ни носи живот и здраве. Това е удобна система, движена от алчността и желанието за бърза печалба, която ни донесе смърт и унищожение. Ние трябва да спрем това унищожение. Няма място за отрови и корпоративно робство в хранителната система. Ние сме това, което ядем.  Нашите семена и храни са жизнено важни за живота. Не можем да позволим да продължи разрушението на планетата и нашето здраве. Не можем да допуснем робството над семената и диктатурата над храната да продължат. Ние трябва да си върнем семената, храната и свабодата.

С любов силно пожелавам на всеки един от вас да развие най-висшите си способности и отключи най-високите си творчески енергии, за да можем заедно да сътворим една хранителна система, която да защитава живота на земята, нашите дребни производитили, нашето здраве и нашето бъдеще.

Вандана Шива

Присъединете се към Seed Freedom (Свобода на Семето) онлайн:

Уебсайт: http://www.seedfreedom.in
Twitter: https://twitter.com/occupytheseed
Facebook: https://www.facebook.com/savetheseed
Facebook – Страница на събитието ‘Действие за Свобода на Семето и Свобода на Храната’: http://on.fb.me/1bhqVyT
YouTube: http://www.youtube.com/user/occupytheseed-com
Карта на Свобода на Семето: http://seedfreedom.in/seed-freedom-map/

Translation kindly provided by Irena Yordanova

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s